domov

"Planinska pot občine Sevnica"

Za planinsko pot, ki vodi po območju občine Sevnica skrbi Planinsko društvo Lisca Sevnica. Ker je Bučka vse do leta 1995 sodila v okvir občine Sevnica, del te poti poteka tudi preko Bučke. Če se v Sevnico podamo iz Šentjanža, potem nas pot vodi preko Velikega Cirnika do Gabrijel pri Krmelju, v Tržišče, na razgledni Malkovec, naprej proti Telčam in Pijani gori.


Na Pijani gori pa smo že v občini Škocjan. Ko je Prežihov Voranc med svojim bivanjem na Dolenjskem obiskal tudi te kraje, je dejal, da je hodil morda po najlepših krajih sveta. Njegove besede popotnik lahko razume, ko se mu s Pijane gore odpre veličasten pogled na Gorenje in Dolenje Dole, škocjansko dolino, Šentjernejsko in Krško polje, Novomeško pokrajino ter Gorjance. Ob jasnem vremenu lahko v daljavi uzremo celo Snežnik. Med vinogradi se spustimo proti gozdu in po uhojeni gozdni poti prispemo na cesto nad vasjo Gorenje Dole. Lepo urejena in prijazna vasica ima na gričku na začetku vasi cerkev sv. Križa z dvanajstimi kapelicami križevega pota. S tega območja so nekoč ljudje po poti ob Dolskem potoku nosili prodajat svoje pridelke na sejem v Sevnico. V slikoviti dolini Dolskega potoka so še vidna poslopja nekdanjih mlinov, Tršinarjevega in Štrkovega mlina.


S Pijane gore se spuščamo proti Gorenjim Dolam

Iz Gorenjih Dol se spustimo v Dolenje Dole. V križišču pri gasilskemu domu krenemo levo proti Jelendolu, nakar kmalu zapustimo asfaltno cesto in nadaljujemo pot po kolovozu med njivami in travniki navkreber proti Okiču. Po rahlem vzponu nas znova objame prijeten gozdni hlad. Po gozdni poti pod vznožjem Okiča (391 m) prispemo do prvih hiš na Okiču (naselje Bučka). Prečkamo asfaltno cesto in znova stopimo na kolovozno pot, ki nas ob gozdnem robu pripelje na Sleme. S Slemena se odpira bogat pogled na Bučko ter Krško polje in Gorjance v ozadju. Na Slemenu so vidni temelji nemške opazovalnice. Velike kamnite gmote v obliki odsekanih piramid štrlijo iz pobočja in dajejo predstavo o tem, kako velika je bila nemška opazovalnica v resnici. Vzdolž meje jih je bilo 18, postavljene pa so bile tako, da je bilo z vsake mogoče videti tudi naslednjo.

S Slemena se podamo v dolino, proti Bučki. Bučka (304 m) ima kar nekaj zanimivosti, ki si jih lahko ogledamo kar ob poti: bogata dediščina ljudskega stavbarstva, stoletna šola, cerkev sv. Matije, cerkev sv. Martina, Šlojserjevo hišo, krajevno zbirko o izgonu krajanov v Kulturnem domu in številne spomenike iz časa NOB. V kraju je trgovina in bife. Pot nadaljujemo proti Jarčjemu Vrhu. V središču vasi z asfaltne ceste zavijemo na kolovozno pot proti gozdu in prispemo v dolino do Hubajniškega potoka. Prečkamo potok in travnik pod vasjo Gorenje Radulje. Ko prispemo na cesto v Gorenjih Raduljah, najprej zavijemo desno in takoj nato levo. Pot nadaljujemo mimo opuščenega Marjetičevega mlina, le nekaj metrov nad potjo pa lahko vidimo tudi obnovljen vaški vodnjak in perišče. Markacije nas usmerijo strmo v hrib proti Selam, kjer pridemo na cesto, ki pelje iz Dolenjih Radulj proti Križam. Nadaljujemo po vinogradniškem grebenu proti Križam in naprej proti Hubajnici. Tu pot zapusti območje občine Škocjan in znova pride na območje sevniške občine.


Sela

Informacije o poteku celotne planinske poti so na spletni strani
Planinskega društva Lisca Sevnica.